Publikace, nahrávky a jiné výstupy

Přehled toho, co jsem napsal a zveřejnil (jako sociolog) nebo nahrál a vydal (jako muzikant). Prostě veřejně dostupné "výstupy". V případě, že je to právně a technicky možné, postupně sem dávám k dispozici i plné texty a do příslušných oddílů hudební sekce pak i nějaké hudební ukázky ve formátu mp3.
|«- «  1 2 3 4 5 6 7 8  » …

KONOPÁSEK, Z. (2021): Konec hermeneutiky? Atlas.ti, verze devátá. Biograf, 73-74: 233–246

::::
Ukazuji, že v nové verzi tohoto programu pro kvalitativní analýzu dat pokračují vývojáři problematickým směrem (načatým už ve verzi 8). Navzdory tvrzením o zdokonalené snadnosti používání, rozhraní programu zůstává matoucí a obtížně použitelné. Vyžaduje příliš mnoho klikání, neumožňuje prakticky žádné nastavení (pozadí oken, nastavení pro síťové náhledy). Především se ale ukazuje, že některé schopnosti programu ztracené s přechodem na osmou verzi v roce 2016 se stále nevracejí na scénu. Dokonce i po pěti letech, navzdory výslovným příslibům, program neumožňuje práci s transkripty, které jsou synchronizované s nahrávkami (ve Windows verzi). To je hanebné... Ukazuji také, že program postupně oslabuje důraz na interpretační (hermeneutickou) práci s textem, a to ve prospěch automatizovaných procedur souvisejících především s kódováním. To se děje skrze jemné detaily příslušných procedur. Atlas.ti tak ztrácí svou výjimečnost mezi ostatními CAQDAS programy: ačkoli projekty se kdysi v programu nazývaly "hermeneutické jednotky", dnes jsou ohledy na interpretaci textů potlačovány více a více.

3 Lydi (2021): 1981. Digitální album. Bandcamp

::::
Domácí nahrávky pořízené na kazetový magnetofon na jaře a v létě 1981. [hudební ukázky zde]

DRÁPAL, V. / KONOPÁSEK, Z. (2021): Zdeněk Konopásek Doktor Konopný (rozhovor Vladimíra Drápala se Zdeňkem Konopáskem). Magazín UNI, 12/2021. Dostupné na adrese: https://www.magazinuni.cz/hudba/zdenek-konopasek-doktor-konopny/

::::
Rozhovor, který vedl Vladimír "Lábus" Drápal z nakladatelství Guerilla Records - především o kapele Dvouletá fáma, od jejíhož založení uplynulo 40 let, ale nejenom.

ŘÍHA, C. / KONOPÁSEK, Z. / PRACH, J. / OBERMAJER, J. (2021): Jak stavět v CHKO: Od předpisu k praxi. Ochrana přírody, 76 (4): 41-45. Dostupné na adrese https://www.casopis.ochranaprirody.cz/

::::

Posláním chráněných krajinných oblastí je nejen chránit přírodu, ale také uchovávat hodnoty krajiny. Krajinu velmi ovlivňuje vzhled sídel. Jde tedy o usměrňování staveb a vývoje struktury obcí tak, aby byly respektovány lokální historické a kulturní zvyklosti. Krajina by zkrátka měla držet místní ráz a příjemně působit jak na obyvatele, tak návštěvníky. Otázkou zůstává, jak tento veřejný zájem naplňovat co nejúčinněji a zároveň tak, aby usměrňování výstavby bylo vnímáno jako vítaná služba státu. Článek představuje první fázi projektu aplikovaného výzkumu, ve které nás, tým sociologů, urbanistů, architektů a ochranářů, mj. zajímá „jak se dělá rozhodování“, tedy jaká je cesta od předpisu k aplikaci v praxi, a jak současný stav vylepšit.

DVOULETÁ FÁMA (2021): Live At Chmelnice (November 20, 1982). Vlastním nákladem na platformě Bandcamp

::::

Zvukově upravený a zkrácený záznam z koncertu v Junior klubu Na Chmelnici, 20. listopadu 1982.

NOČNÍ PTÁK (2021): Jsem zdráv a daří se mně dobře. Polí5

::::

Pracovní nahrávky z léta 2019 vypiplané střihy a dohrávkami do podoby osmi hypnotických kompozic v zimě/na jaře 2021.

DIVADLO VIZITA (2021): Každý vyhrává aneb Oslava narozenin. Videozáznam z Divadla Kampa. Available online via Starmax, GoOut a videotéku Dramox. At https://goout.net/cs/kazdy-vyhrava-aneb-oslava-narozenin/szwgvgr/

::::

„Čas v tomto představení běží jinak, i když má standardní délku. A je to vlastně divadelní představení? Nebo spíš rituál, meditace, rozjímání o Vesmíru a o současné době, jakési tlachání cvoků o aktuálních tématech Země, jako je sestup do hmoty, prapodivná síla rezonující ´zpoza rohu´?" pokládá Jaroslav Dušek řečnickou otázku. Každý z diváků najde při sledování „podivínštiny" Každý vyhrává aneb Oslava narozenin svou vlastní odpověď.

KONOPÁSEK, Z. (2021): Ať spolu vědci dál nesouhlasí - rozhovor se Štěpánem Kučerou. Právo, příloha Salon, 28. 1. 2021. Dostupné na Novinky.cz

::::

Jestliže spolu odborníci, dokonce i v rámci jednoho oboru, navzájem zcela souhlasí, je to obecně spíše výjimka. Jedním hlasem má o covidu mluvit vláda, ne vědci. Vědci svůj způsob mnohohlasého uvažování nezmění jen proto, že se za ně politici budou chtít schovávat... Hodně věcí se mění, většinou dost nevratně. Ale nic jako pravda či realita se nehroutí, neimploduje. Jen začínáme vidět, že to nikdy nedrželo pohromadě tak samozřejmě a jednoznačně, jak jsme si mysleli.

KONOPÁSEK, Z. (2020): Lítáme v tom, někteří beznadějně: Odpověď na recenzi Radka Kubaly. Blog Zdeňka Konopáska, 22. 12. 2020. Dostupné na adrese http://zdenek.konopasek.net/index.php?m=16&i=4138&b=16

::::

S kolegou Petrem Pokorným jsme přes léto sepsali text nazvaný „Lítáme v tom“. Pojednává o komplikovaných vztazích mezi vědou, politikou a angažovaností, a to na obecnějším pozadí sporů o klimatickou politiku/klimatická fakta. Čekali jsme v odpověď nejrůznější konfrontace a nedorozumění. Konfrontace přišla: na Vondrovu knihu, krátce po vydání, vyšla v Deníku Referendum recenze od Radka Kubaly. Náš text a naše pozice zesměšňuje a hrubě desinterpretuje. V tomto textu vysvětluji, v čem je Kubala mimo, asi trochu příznačně.

KONOPÁSEK, Z. (2020): Existence na mnoho způsobů: Vejde se do tabulky? Biograf, 71-72: 93-104

::::

V roce 2013 vyšla kniha Bruno Latoura s názvem An inquiry into modes of existence: An anthropology of the moderns (AIME). Latour v této knize nanovo a zeširoka vysvětluje svůj přístup, úzce spojený s tzv. teorií aktérů-sítí (ANT). Snaží se napravit nejrůznější dosavadní nedorozumění kolem tohoto přístupu a připravit půdu pro „diplomatičtější“ vyjednávání o tom, co jako badatelé o světě kolem nás říkáme. Bez kontextu Latourova celoživotního díla je však tato kniha málo srozumitelná a sdělná. A také naznačuje, že pozdní Latour někdy poněkud nevyzpytatelně (a možná dokonce nezáměrně) ustupuje ze svých někdejších pozic. Ze světa v pohybu se v AIME tak trochu stává svět řádků a sloupců jakési tabulky.

|«- «  1 2 3 4 5 6 7 8  » …

Obrázek z fotogalerií

Více viz Fotogalerie...

Nejbližší vystoupení/akce

22. 10. 2024 -

Kolna (Praha)

Koncert v klubu na Paliarce

28. 10. 2024 -

Platón: Sokratova obhajoba (Praha)

V hlavní roli Jaroslav Dušek... aténský lid bubnuje Zdeněk Konopásek; Klub Lávka

29. 10. 2024 -

Platón: Sokratova obhajoba (Praha)

V hlavní roli Jaroslav Dušek... aténský lid bubnuje Zdeněk Konopásek; Klub Lávka

Více viz Kalendář...

Poslední záznamy z blogu:

23. 2. 2024 -

Charles Hayward

Abstract Concrete v Praze (klub Punctum, 11. 2. 2024)

[celý text]
28. 7. 2023 -

Dvouletou fámu založili...

O tom, jak to tehdy bylo a že Roman Štefl s tím měl mnohem méně společného, než to v některých pramenech vypadá

[celý text]
14. 8. 2022 -

Konopásek kontra Latour: Barša má vidiny pistolníků a z vlastních kvérů se mu ještě kouří

Reakce na Baršův text "Pragmatická sociologie emancipace: Latour vs. Boltanski" a zároveň doplněk k mému textu "Věda a politika, vpravo, vlevo"

[celý text]
5. 1. 2021 -

Hudební objevy z let 2018-2020

V sekci Hudba -> Co poslouchám je nově výběr pro mne nejzajímavějších desek posledních let

[celý text]
22. 12. 2020 -

Lítáme v tom, někteří beznadějně

Odpověď na recenzi Radka Kubaly, v níž hodně místa věnuje textu, na kterém jsem se podílel

[celý text]
2. 12. 2020 -

Black. Jim Black.

Můj oblíbený bubeník jamuje v jakémsi malém portugalském klubu

[celý text]
14. 10. 2020 -

This is (not) This Heat

Zebulon, Los Angeles (March 21, 2019) a Cafe Oto, London (February 10, 2018)

[celý text]
23. 5. 2020 -

Z dálky pořád mává kohout piv, Radomile

Právě vychází na pěkně vypraveném cédéčku kompletní koncert Dvouleté fámy z pražské Chmelnice (březen 1989) - je to to nejlepší ze spolupráce s Radomilem Uhlířem, který minulý rok umřel: "Z dálky mává kohout piv (živě na Chmelnici, 23.2. 1989)", Guerilla Records (GR 159-2)

[celý text]
22. 8. 2019 -

Black Midi

Live at Kex Hostel in Reykjavik, November 9, 2018

[celý text]
Více viz Blog...

Osobní stránky Zdeňka Konopáska - http://zdenek.konopasek.net, technická realizace Jakub Konopásek ©