Publikace, nahrávky a jiné výstupy

Přehled toho, co jsem napsal a zveřejnil (jako sociolog) nebo nahrál a vydal (jako muzikant). Prostě veřejně dostupné "výstupy". V případě, že je to právně a technicky možné, postupně sem dávám k dispozici i plné texty a do příslušných oddílů hudební sekce pak i nějaké hudební ukázky ve formátu mp3.
|«- «  1 2 3 4 5 6 7  » …

KOLNA (2023): Live Kas​á​rna Karl​í​n 221102. Polí5

::::

Úplný záznam koncertu Kolny při příležitosti křtu jejího druhého alba.

KONOPÁSEK, Z. / MARŠÁLEK, J. / HADWIGER ZÁMEČNÍK, L. (2023): Jak myslí věda? O vědecké genialitě sociologicky. Československý časopis pro fyziku, 73 (5): 346-349

::::

Tento text se věnuje klasické postavě historie vědy, jíž je geniální vědec. Sociologie velmi brzy nabídla svůj vlastní výklad toho, kým je vlastně vědecký génius, kterého měla tendenci na jedné straně ctít (nebude tedy velkým postavám dějin vědy upírat jejich velikost) a na druhé straně „vracet na zem“ („génius“ nebude v jejím podání vyvázán z řádného fungování vědy). Z pozdější sociologie vědeckého poznání se geniální vědec takřka vytratí, a to ve prospěch vědeckého kolektivu, komunity, či dokonce „superorganismu“. Šířeji se v tomto textu věnujeme vědeckému úspěchu, ale také vědecké racionalitě, kterou sociologie nepřisuzuje výjimečnému typu „myšlení“ vědců, nýbrž vědecké praxi.

Platón: Sokratova obhajoba (2023). Audiokniha, Praha: Filosofia

::::
"Roku 399 př. n. l. čelil Sokrates obvinění, že podlamuje důvěru ve společenské instituce. Žalobci chtěli chránit mladé lidi před zhoubným vlivem nebezpečného skeptika. Athénská demokracie se v oné době cítila oslabená a hledaly se hrozby a příčiny rozkladu. Žalobci před porotce předstoupili s tím, že mají viníka… A tak Athény odsoudily na smrt filosofa. Jeho žák Platón byl tehdy v publiku a obhajobě svého učitele dal slavnou literární podobu." Platónova Sokratova obhajoba v překladu Jaroslava Ludvíkovského, doplněná o komentář prof. Filipa Karfíka, předního odborníka na Platóna. Úprava, scénář a režie Petr Šourek, v roli Sokrata Jaroslav Dušek, athenský lid bubnuje Zdeněk Konopásek.

KONOPÁSEK, Z. (2023): Globální uhlíková daň ladem ležící: K politickému rozměru tzv. nepolitických řešení. Vesmír, 102 (6)

::::

Jedním z návrhů, kterak přistoupit k řešení tzv. klimatické krize, je globální uhlíková daň. Vypadá na první pohled jako zázračně jednoduchý a soběstačný nástroj. Přesto budí překvapivě málo pozornosti. Je tomu tak (mimo jiné) proto , že se prosazuje jako vyhroceně nepolitické řešení, a to nejen prvoplánově, tedy v tom smyslu, v jakém to sami autoři tohoto konceptu přiznávají. Protože dnešní doba k nejrůznějším deklarovaně nepolitickým řešením obecně tíhne, často pod tlakem existenčního ohrožení a s oporou ve vědecké argumentaci, vyplatí se případ GUD globální uhlíkové daně podrobněji prozkoumat.

NELSON, Nicole C. / TIMMERMANS, Stefan / WARWICK, Andrew / KONOPÁSEK, Zdeněk / VANCE, Russell E / KUO, Wen-Hua (2023): On first reading Bruno Latour. Social Studies of Science, 53 (2): 174-179

::::
Příspěvky pro speciální číslo časopisu věnované Bruno Latourovi, který zemřel v říjnu 2022.

KONOPÁSEK, Z. / MARŠÁLEK, J. (2023): Se sociology v zádech: laboratoře, texty, teorie. Československý časopis pro fyziku, 73 (2): 102-106

::::

Poté, co jsme se v minulém textu zabývali vědeckými kontroverzemi, nyní se zaměříme na některá další "místa", z nichž se sociologové pokoušeli uchopit vědu jako předmět svého zkoumání. Nejprve si ukážeme, co přinesly takzvané "laboratorní etnografie", zaměřené na každodenní vědeckou praxi. Za druhé se budeme zabývat tím, proč je důležité věnovat pozornost vědeckému jazyku a vědeckému diskurzu. A nakonec představíme několik vzácných příkladů sociologického zkoumání teoretické práce, tj. činnosti, při které se zdá, že se toho mimo nepřístupnou vědeckou mysl děje jen málo. V této souvislosti poukazujeme na to, že sociologie, stejně jako jiné disciplíny, různým způsobem utváří předmět svého výzkumu podle svých potřeb a zároveň se v interakci s ním proměňuje.

KONOPÁSEK, Z. / MARŠÁLEK, J. (2023): Když se dva hádají, třetí... pozoruje: Sociologické studium vědeckých kontroverzí. Československý časopis pro fyziku, 73 (1): 4-7

::::

Toto je druhý z šesti plánovaných textů o sociologii vědy a vědeckého poznávání (a o tzv. science studies obecně). Proč se vlastně vědecké rozepře tak často stávaly předmětem zájmu sociologů? Vysvětlujeme důležitost a metodologické souvislosti tohoto empirického programu. Poté zvláštnosti tohoto přístupu krátce diskutujeme s odkazem na práci, ve které Trevor Pinch studoval experimenty R. Davise, týkající se slunečních neutrin. Ukazujeme, že vědecké kontroverze nabízejí sociálním vědcům důležité východisko k výzkumu vědecké praxe a její mnohotvárnosti, tedy té kvality, která má sklon stávat se neviditelnou, jakmile se vědecké fakty konsolidují.

MARŠÁLEK, J. / KONOPÁSEK, Z. / HADWIGER ZÁMEČNÍK, L. (2022): Kolik fyziky se vejde do vývěvy (a co všechno do fyziky)? Československý časopis pro fyziku, 72 (6): 424-426

::::

Fyzika je možná tím nejvíce probádaným vědním oborem v tzv. sociálních studiích vědy. Cílem tohoto krátkého textu je načrtnout prostor, ve kterém se sociologie fyziky - a šířeji Science Studies - pohybuje a ve kterém se v chystaných šesti dílech série přehledových textů budeme převážně pohybovat i my.

KONOPÁSEK, Z. (2022): Konopásek kontra Latour: Barša má vidiny pistolníků a z vlastních kvérů se mu ještě kouří. Blog Zdeňka Konopáska, 14. 8. 2022. Dostupné na adrese http://zdenek.konopasek.net/index.php?m=16&b=16&i=4368

::::

Toto je něco jako doprovodný text k jinému mému textu ("Věda a politika, vpravo, vlevo", v tisku). Zatímco je možné oba tyto dokumenty číst nezávisle na sobě, nedává moc smysl číst zde předkládaný text bez předchozího přečtení jiného článku, na který oba zmíněné texty reagují, a sice Baršova elaborátu o Bruno Latourovi a o mém vztahu k němu ("Pragmatická sociologie emancipace: Latour vs. Boltanski", v tisku). Zatímco v článku "Věda a politika, vpravo, vlevo" polemizuji s tím, jak si Barša představuje političnost a angažovanost vědy, zde jen poměrně „technicky“ řeším řadu jednotlivých nesmyslů, které Barša vrší na moje konto: ukazuji, v čem a jak ulítl. Krátce, ve všem. Vymýšlí si a do úst mi vkládá blbosti.

KONOPÁSEK, Z. (2022): Religion in action: How Marian apparitions may become true. HAU: Journal of Ethnographic Theory, 12 (1): 170–183

::::

According to Latour, religion and science have nothing in common. The two are successful (or failing) in quite different ways. Religiousness is not aimed at fact-making, but at presence-making, he says. To critically reconsider these ideas, I discuss the case study of Marian apparitions in Litmanová. The study suggests a more complicated picture by not focusing on pure and ready-made religion, but rather on religion in the making, a kind of “almost-religion.” It shows how the reality of apparitions, initially of quite unclear status, was becoming more and more religious. Fact-making and fact-checking clearly belonged to this trajectory and have never stopped being relevant. Nonethless, together with how the apparition was progressively becoming truly religious (or religiously true), Latourian presence-making was gaining in importance.

|«- «  1 2 3 4 5 6 7  » …

Obrázek z fotogalerií

Více viz Fotogalerie...

Nejbližší vystoupení/akce

2. 8. 2024 -

Fish Flesh Field & Henry $ (Lhotka)

Bar u Emy. Jindřich Tolar (zpěv, kytary), Michal Fejt (zpěv, baskytara), Jaryn Janek (kytary, klávesy), Karel "Maso" Koštejn (bicí, zpěv) & Zdeněk Konopásek (bicí)

21. 8. 2024 -

Jaroslav Dušek: Pátá dohoda (Voděrádky)

Divadelní představení

22. 8. 2024 -

Jaroslav Dušek: Čtyři dohody (Frenštát)

Divadelní představení

Více viz Kalendář...

Poslední záznamy z blogu:

23. 2. 2024 -

Charles Hayward

Abstract Concrete v Praze (klub Punctum, 11. 2. 2024)

[celý text]
28. 7. 2023 -

Dvouletou fámu založili...

O tom, jak to tehdy bylo a že Roman Štefl s tím měl mnohem méně společného, než to v některých pramenech vypadá

[celý text]
14. 8. 2022 -

Konopásek kontra Latour: Barša má vidiny pistolníků a z vlastních kvérů se mu ještě kouří

Reakce na Baršův text "Pragmatická sociologie emancipace: Latour vs. Boltanski" a zároveň doplněk k mému textu "Věda a politika, vpravo, vlevo"

[celý text]
5. 1. 2021 -

Hudební objevy z let 2018-2020

V sekci Hudba -> Co poslouchám je nově výběr pro mne nejzajímavějších desek posledních let

[celý text]
22. 12. 2020 -

Lítáme v tom, někteří beznadějně

Odpověď na recenzi Radka Kubaly, v níž hodně místa věnuje textu, na kterém jsem se podílel

[celý text]
2. 12. 2020 -

Black. Jim Black.

Můj oblíbený bubeník jamuje v jakémsi malém portugalském klubu

[celý text]
14. 10. 2020 -

This is (not) This Heat

Zebulon, Los Angeles (March 21, 2019) a Cafe Oto, London (February 10, 2018)

[celý text]
23. 5. 2020 -

Z dálky pořád mává kohout piv, Radomile

Právě vychází na pěkně vypraveném cédéčku kompletní koncert Dvouleté fámy z pražské Chmelnice (březen 1989) - je to to nejlepší ze spolupráce s Radomilem Uhlířem, který minulý rok umřel: "Z dálky mává kohout piv (živě na Chmelnici, 23.2. 1989)", Guerilla Records (GR 159-2)

[celý text]
22. 8. 2019 -

Black Midi

Live at Kex Hostel in Reykjavik, November 9, 2018

[celý text]
Více viz Blog...

Osobní stránky Zdeňka Konopáska - http://zdenek.konopasek.net, technická realizace Jakub Konopásek ©